Två äventyrare – en stor passion
År 2002 var Lars ute på en av sina många spännande resor. Under denna resa förverkligades en barndomsdröm om att få uppleva den magiska vildmarken i Alaska på nära håll. På resan träffade han Alaskan Huskyn Flicka och den söta lilla valpen fick följa med honom hem. Där och då blev Lars biten av slädhundsbacillen och kort därefter genomförde han sin första långdistanstävling med hundspann. Det var under denna period Lars träffade Malin som också är en passionerad slädhundsfantast.
Idag är deras fokus fortsatt på slädhundar och Flickas ande lever vidare i Cold-Nose-Huskies där hennes siluett pryder projektets logotyp.
Malin Strid föddes 1988 och växte upp i Gäddede i norra Jämtland. Redan i unga år hade hon en fascination för djur och har alltid haft ett särskilt intresse för hundar. Aktiviteterna med familjens jakthundar och Malins entusiasm för naturen var en naturlig inkörsport till slädhundsvärlden.
Efter att ha deltagit på flera resor och expeditioner, paddlade Malin tillsammans med bröderna Hoffman på Donau hela vägen från Tyskland till Svarta havet. Det var en speciell resa där Malin och Lars lärde känna varandra bättre och efterhand blev ett par.
Hennes starka hundintresse har blivit mycket mer än en hobby och hon är idag diplomerad hundinstruktör. Malin har ett stort intresse för hundars behov, beteenden och nya träningsmetoder.
Hon omsätter detta bland annat som instruktör vid både grupputbildningar och privatkurser för hundägare.
Sedan 2015 bor hon tillsammans med Lars och alla huskies i Gargnäs och lever där den gemensamma drömmen.
“Det som fascinerar mig mest med slädhundskörning är naturupplevelsen man delar tillsammans med hundarna. Att glida framåt i total tystnad utan störande motorljud. Det är bara jag och hundarna och den unika relationen oss emellan. Hundarna gör inte jobbet, inte heller jag, utan vi gör det tillsammans. De är mina bästa kompisar och familjemedlemmar. Jag tror att hundarna kan lära och ge mig väldigt mycket de kommande åren.”
Några av Malins erfarenheter:
2004 – 2007 Gymnasieutbildning – Djurvårdare i Djurpark
2007 Jägarexamen
2008 – 2009 Utbildning till Fjäll- och vildmarksledare, certifierad enligt Svenska Fjällsäkerhetsrådet
2007, 2009, 2010 Sommararbete som djurskötare och mejerist på en KRAV-märkt bondgård i Jämtland med framställning av ekologisk getost.
2010 Assistent och fotograf under paddelexpedition på Donau, över 250 mil i kajak
2011 Från och med sommaren arbetande som assistent och fotograf för Lars & Niels Hoffmann
2011 – 2012 Studerade tyska i Tyskland
2013 Utbildning till Diplomerad Hundinstruktör
2013 – idag Cold-Nose-Huskies
2017 Svensk Mästare i långdistans (öppen klass)
2018 1:a plats BTT 250
2019 Svensk Mästare i långdistans (öppen klass) + Pris för ”Best-Dog-Care”
2020 5:e plats i Finnmarkslöpet 600 – världens längsta slädhundstävling för 8 hundar. Priser: “Rookie of the Year” och “Best Foreign Musher”. Nominerad till “Best Dog Care” award
2022 3:e plats i Femundlöpet 650 (öppen klass)
2022 3:e plats i Finnmarkslöpet 600 – världens längsta slädhundstävling för 8 hundar
2023 Utbildning till laserterapeut för djur
2024 2:a plats Femundlöpet 450
2024 1:a plats BTT 250 + Pris för ”Best-Dog-Care”
2024 Utbildning till cert. hundfysioterapeut
Språkkunskaper: Svenska, Engelska, Tyska
Malin har även genomfört ett stort antal expeditioner och vandringar genom de svenska och norska fjällen under alla årstider.
Lars Hoffmann föddes 1974 i Tyskland och växte upp i en småstad i Sachsen. Som ung jagade han tidigt äventyren i de närliggande skogarna och äventyrslusten banade väg för längre och längre resor och expeditioner. I huvudsak har expeditioner till vildmarken på det norra halvklotet varit det som lockat honom mest och han har genomfört flera resor till bland annat Alaska, Grönland och norra Skandinavien.
Till yrket är Lars professionell fotograf och äventyrare och ständigt på resande fot i kajak, kanot, på skidor, med hundspann eller till fots. Oftast tillsammans med författaren Niels Hoffman som också är Lars bror. Fotografier och texter från deras äventyr blir till böcker, reportage, tidningsartiklar och utställningar. „För mig handlar det om att stilla en stark upptäckarlust hos mig själv men också om att göra de speciella upplevelserna tillgängliga för många att ta del av. Det ligger något otroligt tillfredsställande i att få dela med sig av allt det vackra som vi har förmånen att få uppleva i våra olika projekt. Det är inte alltid slutmålet av ett projekt som är det viktigaste att dela med sig av, utan resan fram till målet är oftast det mest fascinerande. Historierna bakom, vårt sätt att arbeta, respekten för naturen, människorna, djuren – det är det som vi med hjälp av bilder och texter vill förmedla.“
Sedan 2015 bor Lars tillsammans med Malin och alla huskies i Gargnäs i Västerbotten men han har även kontor i Wesenberg som ligger mitt i hjärtat av det tyska landskapet Mecklenburgische Seenplatte (Mecklenburgiska sjöarna).
Några av Lars erfarenheter:
2009 Dalsland kanotmaraton. Deltog för första gången och kom på 2:a plats.
2010 Med kanot 250 mil längs Donau. Resulterade i en tv-serie (6 avsnitt, visades flera gånger på populära kanaler med stor spridning i Tyskland), fotoreportage, utställningar samt föreläsningar och framträdanden i tv och på mässor.
2012 Lars blev tillsammans med sin bror utsedd till årets vicepaddlare (2a plats) av läsarna av Europas största paddelmagasin Kanumagazin.
2013 – idag Cold-Nose-Huskies
Lars har över 13 års erfarenhet av slädhundar och har deltagit på ett antal långdistanstävlingar med hundspann, bland annat Pasvik Trail, Amundsen Race, Beaver Trap Trail, Femundlöpet 650 och Finnmarkslöpet 500.
2019 Vice Svensk Mästare i långdistans
Språkkunskaper: Tyska, Engelska, Svenska
Som Fotograf har Lars publicerad flera reportage, tidningsartiklar och böcker. Han har även visat sina fotografier vid utställningar som varit mycket populära med flera hundratusen besökare.
Lars är också så kallad sustaining member i den internationella människorättsorganisationen Society for threatened peoples International samt knuten till GDT (Föreningen för tyska djurfotografer).