Om Alaskan Huskies

Alaskan Huskyn har sitt ursprung i Alaska i den nordligaste den av USA. I generationer har dessa hundar huvudsakligen avlats för att fungera som arbetshundar framför släden. Aveln har aldrig varit inriktad på att följa någon särskild rasstandard utan har alltid varit inriktad på att få fram hundar som har fysisk och mental kapacitet att klara det tunga och krävande jobbet som slädhund i det arktiskta klimatet. På så sätt har en alldeles speciell typ av hund uppstått.

I aveln har ett antal olika hundtyper genom åren korsats in för att få fram den bästa och mest tåliga slädhunden. Faktum är att Alaskan Huskyn anses vara ett av världens mest uthålliga landdäggdjur. Genom att man i generationer har korsat olika typer av nordiska spetsraser med andra typer av arbetshundar, exempelvis jakthundar, har vi idag fått fram en hund som är betydligt snabbare och mer uthållig än alla sina renrasiga slädhundssläktingar såsom Siberian Husky och Alaskan Malamute.

Det finns inget enkelt facitsvar på hur en Alaskan Husky ser ut. De kan ha blå ögon likaväl som gula eller bruna. Många påminner om den typiska polarhunden med tjock päls och stående öron, medan andra mer ser ut som exempelvis en Labrador. De kan också ha olika färger och storlek. Det finns helt enkelt ingen rasstandard som föreskriver hur hundarna får se ut. Den typiska Alaskan Huskyn har en bra päls som tål mycket stark kyla. Den har tåliga tassar som klarar av att färdas mil efter mil på varierat underlag. Den har en väldigt god aptit och en ämnesomsättning som kan hantera ett stort intag av föda, något som är särskilt viktigt under tävling då behovet av energi är extra stort. Den har också ett starkt psyke som klarar av mycket hårt arbete under långa perioder.

Smart och vänlig

Alaskan Huskies är väldigt intelligenta hundar som det går fint att träna och dressera. Trots deras intensiva energi är de kontaktsökande och en erfaren Alaskan Husky vet vikten av att vila när tillfälle ges. De tycker om alla människor, är vänliga och fungerar utmärkt ihop med barn. Men de är även busiga, självständiga och har sin egen vilja – det krävs en hel del erfarenhet och tid för att träna dem.

Alla Alaskan Huskies har sina egna unika personligheter men en sak har de alla gemensamt: En helt ofattbart stark vilja att springa!