One Team – One Dream!

Cold-Nose-Huskies är ett projekt där äventyr, utmaningar och drömmar förverkligas. Tillsammans med våra huskies bor vi i Svenska Lappland. Vi ser våra hundar växa upp, tränar och upptäcker den nordiska vildmarken med dem. Vi vill dela med oss av våra upplevelser och berätta om hur vi gemensamt förverkligar en dröm.

Där vildmarken tar vid

På en liten gård mitt i de Lappländska skogarna lever vi tillsammans med våra hundar. Vårt hem ligger vid den vackra Hemsjön och bakom oss reser sig det mäktiga Krutberget. Vi är omgivna av ändlösa skogar, stora myrar och kristallklara sjöar.

Det bor endast ett fåtal människor i närheten och närmaste större samhälle ligger 5 mil bort. Vi är omgivna av en storslagen natur där äventyret finns runt nästa hörn. Med våra hundar startar vi rätt utanför dörren och beger oss rakt in i vildmarken, under den korta sommaren till fots eller med träningsvagn och under den långa vintern med släde. Vi kan inte tänka oss ett bättre ställe att bo på och det är en perfekt utgångspunkt för projektets alla äventyr.

Hundarna och vi

Huvudpersonerna i vårt projekt är hundarna! De ger oss möjlighet till unika upplevelser och tar oss till platser som vi annars aldrig skulle upptäcka. Platser som få andra människor besökt eller någonsin kommer att besöka. Tillsammans med hundarna tar vi oss igenom fantastiska och utmanande äventyr; dånande snöstormar, arktiska temperaturer och långa sträckor genom helt orörd vildmark – naturupplevelser som helt enkelt inte kan beskrivas med ord.

Detta kräver att vi arbetar som ett team. Varje hund har sin egen personlighet, sina speciella styrkor och olika behov. Vi måste förtjäna varje hunds förtroende och aldrig någonsin svika den trofasthet och arbetsvilja de ger oss tillbaka. Hundarnas välbefinnande är det viktigaste av allt för oss och något vi aldrig skulle kompromissa med. Vi siktar högt och drömmer stort, men ingen sportslig framgång eller äventyrslust kommer före våra hundars hälsa och trivsel. Du kan läsa mer om vad detta innebär för oss här.

Långdistanstävlingar – de stora äventyren

I årtusenden har människor i de arktiska regionerna på vår jord använt hundspann som transportmedel och säkert lika länge har slädhundstävlingar existerat. Det grundläggande konceptet har inte ändrat sig mycket genom åren. Ett spann med 8 – 16 slädhundar fästs i en lina till släden där en hundförare, även kallad musher, står på medarna. Hundföraren styr släden med kroppstyngden och hundarna styrs med kommandon.

Som en hyllning till tiden då hundspann var det enda och snabbaste sättet att ta sig fram, arrangeras varje år långdistanstävlingar med hundspann runt om på den norra delen av jordklotet. De mest prestigefyllda tävlingarna äger rum varje år i Nordeuropa, Kanada och Alaska, med totala sträckor från 30 till nästan 200 mil. Alla deltagare tävlar individuellt och måste på egen hand ta sig igenom helt orörd vildmark och ha med sig allt som behövs i sin släde för att klara strapatsen. Vinterförhållandena på det norra halvklotet är nu precis som då en stor utmaning för hund och människa. Det är en stor utmaning att komma till mål i en sådan tävling och det är precis det som fascinerar oss.

Våra första framgångar!

Sedan flera år arbetar vi med fullt fokus på att bygga upp ett framgångsrikt hundspann för att kunna delta i de längsta tävlingarna i Skandinavien och Alaska och för varje år kommer vi närmare vårt mål. Våra allra första valpar såg dagens ljus i Risede, en avlägsen liten by i Jämtland. Där, på Malins farfar Arne’s gård började vårt äventyr (se filmen från denna tid längre ned). Efter två år hittade vi ett ställe med ännu bättre förutsättningar lite längre norrut och flyttade med våra hundar till Gargnäs i Västerbotten.

Våra resultat de sista åren visar att vi har kommit en bra bit på väg och är på gång att bygga upp ett topp-spann. 2017 blev Malin svensk mästare i långdistans, 2018 kom Lars på en 13:e plats i det 650 km långa Femundlöpet, 2019 vann Malin sitt andra SM-guld i långsidans och Lars fick en Silver-medalj. Malin blev dessutom tilldelad det ärofyllda priset för ”Best-Dog-Care”.

Följ oss – online eller på en gemensam tur!

Med Cold-Nose-Huskies vill vi berätta en historia som handlar om relationen mellan människa och djur, ansvar, växande förtroende och om betydelsen av orörd natur, framgång och passion!

Den som vill lära känna våra hundar eller själv färdas näst intill ljudlöst genom vildmarken med hundspann är välkommen att besöka oss i Norrland. Varje år erbjuder vi möjligheter att uppleva hundarna och det drömlika landskapet tillsammans med oss i Lappland. Vi vill att våra gäster ska få uppleva unika och äkta äventyr. Därför är antalet turer och storleken på grupperna under turerna begränsade.

Vi ses i Lappland –

Malin & Lars.