100 % vinter!

I oktober faller de första snöflingorna och med de frostiga morgnarna och svala temperaturerna börjar en vacker årstid full av stillhet, skönhet och äventyr. Välkommen till Lappland – välkommen till riktig vinter!

Huskies älskar vintern

Snön breder ut sig ordentligt och tynger ned trädens grenar. Myrarna, sjöarna och åarna fryser till is. Nattens vackra stjärnhimmel bildar en lysande inramning av landskapet. Då börjar den härligaste tiden för våra huskies. Äntligen kan de leka runt i snön och springa mil efter mil genom skog och över fjäll.

Efter höstens tuffa träningsperiod är våra hundar sugna på att få sättas in i spannet framför släden. Hundarna är exalterade. De skäller och ylar för att göra sina stämmor hörda. Så fort turen börjar blir allt plötsligt knäpptyst. Snön dämpar alla ljud, det tysta flåset från hundarna och knarret från slädens medar mot den kalla snön är de enda ljuden man hör. På släden susar man tyngdlöst fram genom det vita sagolandskapet. Vinterns stillhet, naturens skönhet och hundarna – det är nästan som en förtrollning.

Långt ifrån komplett mörker

I Norden är det alltid mörkt, eller? Det stämmer faktiskt inte riktigt. Trots att vi bor långt norrut så har vi alltid några timmars ljus under hela vintern. Från den 21 december blir dagarna längre och längre. Fram till slutet av april är det perfekta förhållanden för slädhundsturer. Snön lyser också upp landskapet och gör det möjligt att uppleva fantastiska äventyr under hela dygnet

Med hundspann, skidor eller snöskor

Då isen har lagt sig på vattendragen kan vi nå till avlägsna platser med hundspann eller skidor. Ofta kommer vi till ställen som med sin obeskrivliga skönhet får oss att häpna. Kortare sträckor kan vi gå med snöskor och inte sällan stannar vi på vägen för att prova fiskelyckan. Har man en gång doppat kroken på sitt pimpelspö, ja då är det svårt att fortsätta turen och vända hemåt utan nyfångad middag.

Norrskenets förtrollande kraft

På nätterna kan vi ofta under vintern beskåda ett spektakulärt fenomen: norrskenet. Ljudlöst dansar de böljande ljusslöjorna över himlavalvet. Med lite tur kan man under flera minuter, till och med timmar, betrakta och fotografera. Den ljusa snön reflekterar norrskenet och vi står ofta och förundras över det vackra och intensiva skådespelet.

Kanske är vintern den mest intensiva årstiden för oss. Det är en årstid som bjuder in till äventyr och nya upplevelser samtidigt som den skänker ett lugn och en stillhet. Vintern uppe i Lappland är full med spännande överraskningar som bara väntar på att bli upptäckta.